Emzirme Değerlendirme Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliğinin İncelenmesi


ODABAŞI N. Ç., Demirci H.

Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.4, sa.4, ss.1033-1038, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Bu araştırma, Emzirme Değerlendirme Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, 1 Haziran- 31 Temmuz 2007 tarihleri arasında bir devlet hastanesinde doğum yapmış 103 lohusa oluşturdu. Veriler, görüşme formu ve Türkçe Emzirme Değerlendirme Ölçeği ile toplandı. Ölçeğin dil eşdeğerliliği uzman görüşüne başvurularak; geçerliliği, kapsam ve eş zaman geçerliği test edilerek; güvenirliği, iç tutarlık katsayısı ve madde-toplam puan korelasyonu ile sınandı. Bulgular: Emzirme Değerlendirme Ölçeği'nin eş zaman geçerliliğini sağlamak için "LATCH Emzirme Tanılama Aracı" kullanıldı. İki ölçek puanı arasında pozitif yönde, çok güçlü ve istatistiksel olarak çok ileri düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p<0.000). Ölçeğin iç tutarlılığının belirlenmesinde madde-toplam puan korelasyonu değerlerinin 0.87 ile 0.95 arasında olduğu belirlendi. Ölçeğin Cronbach alfa değeri 0.92 olarak bulundu. 103 anneye uygulanan Emzirme Değerlendirme Ölçeği'nden elde edilen toplam ölçek puanı ile doğum eylemine müdahale durumu, meme başının durumu, bebeğin cinsiyeti, lohusaların emzirme memnuniyet dereceleri ve emzirmek için alındığında bebeğin durumu arasında istatistiksel olarak fark vardı (p<0.05). Sonuçlar: Emzirme Değerlendirme Ölçeği'nin Türkçe formu erken lohusalık döneminde, yenidoğanın emzirme yeterliliğini değerlendirmek için anneler ve sağlık profesyonelleri tarafından kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Aim: The purpose of this methodological study was to assess the validity and reliability of Turkish version of the The Infant Breastfeeding Assesment Tool. Materials and Methods: The population of the study consisted of 103 puerpera who accept to participation of study at a state hospital between 1 June-31 July 2007. The data was collected with interview form and Turkish version of The Infant Breastfeeding Assesment Tool. The adaptation of the scale to Turkish language was examined by refer to expert opinions, validity of the scale was evaluated with construct validity and concurrent validity, and the internal consistency, total item score correlation were studied for its credibility. Results: Concurrent validity of The Infant Breastfeeding Assesment Tool was used to LATCH Breastfeeding Assessment Tool. Between the two scale points were found positive connection very strong and statistically significant relationship at very high levels (p<0.000). For internal consistency, Scale's item total correlation was 0.87-0.95 and Cronbach's Alpha was 0.92. Statistically, there is a difference (p<0.05) between the total score obtained from The Infant Breastfeeding Assesment Tool applied to 103 mothers, and intervening situation the birth act, situation of the nipple, sex of baby, breastfeeding complacence degree of confineds and the situation of baby taken in order to be breastfed. Conclusions: These results suggest that Turkish version of The Infant Breastfeeding Assesment Tool is a reliable and valid measurement to assess the infants' brestfeeding competence for mothers and health professionals in early postpartum period.