YUMURTACI BILDIRCIN KARMA YEMLERİNE İLAVE EDİLEN PORTAKAL UÇUCU YAĞININ PERFORMANS VE YUMURTA RAF ÖMRÜNE ETKİSİ


Creative Commons License

Eratak S. (Yürütücü), Çabuk M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2019
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2021

Proje Özeti

ÖZET

 

YUMURTACI BILDIRCIN KARMA YEMLERİNE İLAVE EDİLEN PORTAKAL UÇUCU YAĞININ PERFORMANS VE YUMURTA RAF ÖMRÜNE ETKİSİ

 

Bu çalışma yumurtlayan bıldırcınların yemlerine ilave edilen meyve suyu endüstrisi yan ürünü portakal kabuğu uçucu yağının kanatlı hayvan beslemede doğal yem katkı maddesi olarak kullanım imkânını araştırmak üzere yapılmıştır. Yemlerine katılan portakal kabuğu yağının yumurtacı bıldırcınlarda; yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta verimi, yumurta ağırlığı gibi performans kriterleri ile yumurta raf ömrüne olan etkileri belirlenmiştir.

 

Araştırmada 16 haftalık yaşta 120 adet yumurtacı dişi bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Bıldırcınlar portakal yağı içermeyen Kontrol yemi, Portakal Yağı 200 mg/kg yem ve Portakal Yağı 300 mg/kg portakal kabuğu yağı ilave edilmiş olan 3 farklı yemi tüketecek şekilde 3 ana gruba ayrılmıştır. Her deneme grubu 40’ar bıldırcından oluşmuş ve gruplar her birinde 10 bıldırcın olacak şekilde 4 alt gruba ayrılmıştır. Deneme 8 hafta sürdürülmüştür. Deneme süresince yem ve su serbest olarak (ad-libitum) verilmiştir. Demene süresince bıldırcınların yumurta verimi günlük, yem tüketimi ve yemden yararlanma iki haftada bir, yumurta ağırlığı ardışık günlerde haftada iki gün tartım yapılarak belirlenmiştir. Yumurta sarısı yağ asidi oksidasyonunun göstergesi ve bayatlamaya ait bir kriter olan malondialdehit miktarları ise; 1, 15 ve 30 gün süre ile +4 °C’de bekletilen yumurtalarda malondialdehit analizleri yapılarak projenin deneysel kısmı tamamlanmıştır.

 

Bıldırcın yemlerine portakal yağı ilavesi yem tüketimi ve yemden yararalanma değerleri üzerine etkisi önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Yumurtacı bıldırcın yemlerine katılan portakal kabuğu yağı yumurta verimini ve yumurta ağırlığını üzerine ise olumlu etkide bulunarak önemli (P<0.05) düzeyde artırmıştır. En yüksek yumurta verimi (% 92,41) ve en yüksek yumurta ağırlığı (12,89 g) değerleri 200 mg/kg yem,  portakal kabuğu yağı ilave edilen 2. grupta tespit edilmiştir.

 

Yumurta sarısının lipid peroksidasyonun göstergesi olan malondialdehit düzeyi yumurtanın tazeliği konusunda önemli bir kriterdir. Yumurtacı bıldırcın yemlerine portakal kabuğu yağı ilavesinin yumurta sarısı malondialdehit düzeyine etkisi istatistiki olarak önemli (P<0.01) bulunmuş yemde portakal yağı düzeyi arttıkça malondialdehit düzeyi azalmıştır.

 

Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre bıldırcın yemlerine 200 mg /kg portakal kabuğu yağı ilavesi yumurta verimini ve yumurta ağırlığını önemli düzeyde artırırken yem tüketimini etkilememiştir. Yumurta sarısının lipid peroksidasyonun göstergesi olan malondialdehit birikimini önemli düzeyde düşürmesi, portakal kabuğu yağının yumurtanın raf ömrünü artırmada kullanılabileceğini göstermekte olup bu yönde daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.

 

Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, portakal uçucu yağı, performans, yumurta