Eratak S. (Yürütücü), Çabuk M.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2021
ÖZET
YUMURTACI BILDIRCIN KARMA YEMLERİNE
İLAVE EDİLEN PORTAKAL UÇUCU YAĞININ PERFORMANS VE YUMURTA RAF ÖMRÜNE ETKİSİ
Bu çalışma yumurtlayan
bıldırcınların yemlerine ilave edilen meyve suyu endüstrisi yan ürünü portakal
kabuğu uçucu yağının kanatlı hayvan beslemede doğal yem katkı maddesi olarak
kullanım imkânını araştırmak üzere yapılmıştır. Yemlerine katılan portakal kabuğu
yağının yumurtacı bıldırcınlarda; yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta
verimi, yumurta ağırlığı gibi performans kriterleri ile yumurta raf ömrüne olan
etkileri belirlenmiştir.
Araştırmada 16 haftalık yaşta 120
adet yumurtacı dişi bıldırcın (Coturnix
coturnix japonica) kullanılmıştır. Bıldırcınlar portakal yağı içermeyen
Kontrol yemi, Portakal Yağı 200 mg/kg yem ve Portakal Yağı 300 mg/kg portakal
kabuğu yağı ilave edilmiş olan 3 farklı yemi tüketecek şekilde 3 ana gruba
ayrılmıştır. Her deneme grubu 40’ar bıldırcından oluşmuş ve gruplar her birinde
10 bıldırcın olacak şekilde 4 alt gruba ayrılmıştır. Deneme 8 hafta
sürdürülmüştür. Deneme süresince yem ve su serbest olarak (ad-libitum)
verilmiştir. Demene süresince bıldırcınların yumurta verimi günlük, yem
tüketimi ve yemden yararlanma iki haftada bir, yumurta ağırlığı ardışık
günlerde haftada iki gün tartım yapılarak belirlenmiştir. Yumurta sarısı yağ
asidi oksidasyonunun göstergesi ve bayatlamaya ait bir kriter olan
malondialdehit miktarları ise; 1, 15 ve 30 gün süre ile +4 °C’de bekletilen
yumurtalarda malondialdehit analizleri yapılarak projenin deneysel kısmı
tamamlanmıştır.
Bıldırcın yemlerine portakal yağı
ilavesi yem tüketimi ve yemden yararalanma değerleri üzerine etkisi önemsiz
(P>0.05) bulunmuştur. Yumurtacı bıldırcın yemlerine katılan portakal kabuğu
yağı yumurta verimini ve yumurta ağırlığını üzerine ise olumlu etkide bulunarak
önemli (P<0.05) düzeyde artırmıştır. En yüksek yumurta verimi (% 92,41) ve
en yüksek yumurta ağırlığı (12,89 g) değerleri 200 mg/kg yem, portakal kabuğu yağı ilave edilen 2. grupta
tespit edilmiştir.
Yumurta sarısının lipid
peroksidasyonun göstergesi olan malondialdehit düzeyi yumurtanın tazeliği
konusunda önemli bir kriterdir. Yumurtacı bıldırcın yemlerine portakal kabuğu
yağı ilavesinin yumurta sarısı malondialdehit düzeyine etkisi istatistiki olarak
önemli (P<0.01) bulunmuş yemde portakal yağı düzeyi arttıkça malondialdehit
düzeyi azalmıştır.
Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara
göre bıldırcın yemlerine 200 mg /kg portakal kabuğu yağı ilavesi yumurta
verimini ve yumurta ağırlığını önemli düzeyde artırırken yem tüketimini
etkilememiştir. Yumurta sarısının lipid peroksidasyonun göstergesi olan malondialdehit
birikimini önemli düzeyde düşürmesi, portakal kabuğu yağının yumurtanın raf
ömrünü artırmada kullanılabileceğini göstermekte olup bu yönde daha fazla
çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, portakal uçucu yağı,
performans, yumurta